2011. szeptember 27., kedd

Fable, Vavyan: Vis Major - Jelenlegi ára: 1 600 Ft

Fable, Vavyan:
Vis Major
Valhalla Páholy, 1993
372 oldal
Kötés: papír / puha kötés
Többször olvasott állapotú könyv
Szállító: azonnal
Hogy útmutatást nyerjek a könyv olvasásához, utána néztem a Vis maiorféle „ Idegen szavak és kifejezések szótára” szerint: „ előre nem látott kényszerítő körülmény, ill. elháríthatatlan akadály, amely meggátol valamely kötelezettség teljesítésében”. Szó szerinti fordítása „ nagyobb erő”.
Pontos meglátás. Mindkettő. A könyvcím találó, a karakter szívdöglesztő.
Egy nagyobb erő, amely ellen lehetetlen, és felesleges harcolni, - ha a megfelelő oldalon állsz. Egy kalandvággyal jócskán átitatott, fejlett igazságérzettel rendelkező, rendőr (fájóan szűk a munkaköri leírás) dönget napról- napra, keresztül kasul a városon, hogy megállítson dühöngő őrülteket, randalírozó iskolásokat, vagy erőszakos közlekedésieket. Elkapja a körözötteket, még azelőtt, hogy kollégái egyáltalán elolvasnák a keresett személy adatait. Átvág az etikett, és a mai világ korrupt (már-már megszokott) szabályain, hogy modern szamurájként visszaszorítsa a Cityben uralkodó bűnözést.
Ez tiszteletre méltó. A megítélése mégis kétes: A gengszterek szemében rettegett bálvány, a kollégákéban köpni sem érdemes, fontoskodó csődtömeg.
Míg nappal a rosszfiúk törnek borsot az orra alá, éjjelente válni készülő mániákus felesége kényszeríti pálcatörésre.
Ezen a ponton csatlakozik a történethez Kyra Emett, és vele együtt mi is. A korábban elegáns, egyenruhás rendőrnő újoncként érkezik, és főnöke azonnal a baljós csúfnevű Vis Major mellé osztja. (FONTOS: A férfi neve szigorúan „ j” -vel írandó. )
A korábban nyugodt, tiszta munkához szokott, vegetáriánus, és akut botanikus kisasszony belecsöppen a történések közepébe, hiszen társa mindig ott tartózkodik.
A városi balhék mellett egy szövevényes bűnügybe keverednek, aminek persze a városi Keresztapa az alanya, tárgya, és egyik fő gyanúsítottja. De pánikra semmi ok: A legveszélyesebb helyzetekben, és legkockázatosabb manőverek, élet és halál között is megmerítkezhetünk velük a humor, a félelem, és a vágy medencéjében.
A regény egy 372 oldalas intellektuális szökőár, mint azt megszokhattuk már az írónőtől. A történet hagyja, hogy elmerüljünk minden részletében, hogy eltemetkezzünk, hogy magunkon érezzük a súlyos pofonokat, hogy halljuk a csikorduló fogakat, a roppanó csontokat, hogy bódultan sétálgassunk a Tündérnagynéni kertjében, hogy érezzük a virágok illatát, hogy a mesebeli bambuszkerítéses házban bóklásszunk, sárkányokról, és hercegnőkről álmodozzunk, és közben fülig szerelmesedjünk, csalódjunk, és vágyaink újjá éledjenek. Hogy a végletekig Kyra Emetté változzunk, és ádáz gonosztevők, meg szenvedélyes jótevők közt lavírozhassunk.
Szinte fáj az utolsó sorokat böngészni, hiszen tudjuk, nincs tovább. Szét kell szakadnunk, el kell válnunk, és csupán képzeletünkben görgethetjük tovább a fordulatos, és minden pillanatban megújuló rapszodikus történetet, ahol egymásra talál, aki összetartozik.
(egy valamire való kifejezést sosem úgy írnak, ahogy ejtik) jelentésének. A Bakos Ferenc
A KÖNYV TÖBBSZÖR OLVASOTT ÁLLAPOTÚ, AJÁNLOM MINDENKINEK!
Lehetséges, hogy akad köztetek, aki még egyáltalán nem ismeri a Fable regények ízét? Kóstoljatok bele! Élvezni fogjátok minden sorát. Garantálom: szenvedéllyé válik, nem lehet leszokni róla. Ez azonban hasznos, szépséges és örömet nyújtó élvezet.
Jó olvasást kívánok !
Postaköltség ajánlottan: 530 Ft.
Személyes találkozót Budapest belvárosában: reggel és este a Hősök tere környezetében, napközben a piros Metró STADIONOK megállónál, esetleg a Nagykörúti  4-6-os villamos vonalán vállalok.


Jelenlegi ára: 1 600 Ft

Az aukció vége: 2011-10-11 08:08
. Fable, Vavyan: Vis Major - Jelenlegi ára: 1 600 Ft

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése